Taide, totuus ja politiikka

Sunday, September 10, 2006

 

Kuka vartioisi vartijoita?

On todennäköistä, että poliisin liioittelu, pullistelu ja rakenteellinen väkivalta syyskuisena viikonloppuna Helsingissä 9.9.2006 tulee synnyttämään tietyissä piireissä vastareaktioita, väkivalta nostattaa väkivaltaa, keinotekoiseen vastakkainasetteluun vastataan vihalla. - Vasemmalla olevassa kuvassa poliisin mellakkajoukko ryhmittyneenä saartomuuriksi.

Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuoret ovat vaatimissa tutkintaa poliisin toiminnasta viikonlopun Helsingissä. Tämä on hyvä asia, sillä vaikuttaa kohtuuttomalta joutua pidätetyksi mellakointiepäilystä, etenkin jos sattuu paikalle ohi kulkiessa tai pelkästä mielenkiinnosta, ja kun tiedetään poliisin ensin piirittäneen ihmisjoukkoja ja käskeneen sitten hajaantua. Kuka muu mellakoi kuin poliisi? Kuka muu provosoi kuin poliisi? Tästä voit lukea anarkistijärjestön näkemyksen asiasta.

Valtiovalta on jo ilmaissut oman kantansa. Mikään ei näytä olevan tärkeämpää kuin puhtaan naaman säilyttäminen kansainvälisen julkisuuden edessä, vaikka se vaatisi kansalaisoikeuksien polkemista. Sisäministeri Rajamäki kiirehti kiittämään poliisia ripeydestä, kuinkas muuten, vaikka ASEM-kokouksen varjelussa on todennäköisesti loukattu perusoikeuksia ja osoitettu kiinalainen demokratiakäytäntö toimivaksi myös Suomi sulo Pohjolassa.

Mellakkapoliisin toiminnan seurauksena sivullisia loukkaantui, saartorenkaasta ei päästetty pois esimerkiksi lapsia asiallisista pyynnöistä huolimatta. Poliisin toiminta pitäisi ilman muuta tutkia. Seisoskelu yleisellä paikalla ei täytä mellakoinnin saati rikoksen tunnusmerkkejä. Vasemmalla olevassa kuvassa poliisi pamputtaa Kiasman edustalla anarkistia.

New Yorkin, Lontoon ja Madridin terrori-iskujen jälkeen poliisin valtuuksia on laajennettu myös Suomessa, ja terrorismin torjunnan yksiköstä myönnetään, että meilläkin asuu ihmisiä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Terrori-iskun tehovaikutus olisi rajuin juuri Pohjoismaissa, jossa on pysytelty kansainvälisten selkkausten ulkopuolella. Viattomien suomalaislasten räjäyttäminen helsinkiläisessä päiväkodissa tai koulussa Beslanin tapaan veisi lintukodon rauhan lopullisesti, traumatisoisi Suomen NATO- ja kodinturvajoukkokuntoon. Aseita hankittaisiin eteisin kaappeihin ja piilotettaisiin autojen hansikaslokeroihin. Vanhoja pystykorvia puhdistettaisiin rasvasta ja Mausereilla ammuttaisiin pilkkaa kesämökeillä. Itsepuolustuskursseille ja metsästysseuroihin olisi tunku. Koulujen ja päiväkotien lisäksi turvahenkilökuntaa lisättäisiin kauppoihin ja terveyskeskuksiin. Turva-aitoja ja metallinpaljastimia. Sattumanlaukaukset lisääntyisivät. Puolustusvoimien majurit vierailisivat MTV3:n iltauutisissa selittämässä Suomen puolustusvalmiuden noston aiheuttamia seurauksia, liput roikkuisivat puolitankossa pitkään. Muslimien pyhiä paikkoja häpäistäisiin, vieraan näköisten silmissä olisi sylkeä. Väkeä kerääntyisi kirkkoihin, kukkakasat mätänisivät kadunkulmissa. Katastrofipsykologit ja eero huoviset puhuisivat hartaasti. Poltettaisiin hautakynttilöitä. Itsenäisyyspäivän juhlat peruttaisiin. Lapset jäisivät kotiin kouluista, vanhemmat työpaikoilta. Opettajat pelkäisivät ja pitäisivät kriisikokouksia. Lentokentät suljettaisiin, Ruotsiin ja Tallinnaan menevät laivavuorot peruttaisiin. Mutta mikään ei auttaisi: Thaimaassa suomalaisia aaltoihin vienyt tsunami olisi kotimaiseen tai naapurimaassa tapahtuvaan selkkaukseen verrattuna laineiden liplatusta. Kaikki olisi menetetty.

Luoja iskulta varjelkoon.

Lisää kuvia Kiasman edustan tapahtumista löydät täältä.

Comments: Post a Comment



<< Home

Archives

December 2005   July 2006   August 2006   September 2006   October 2006   November 2006   December 2006  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?