Taide, totuus ja politiikka
Friday, October 27, 2006
Tampereen yliopiston kansleri Jorma Sipilä kirjoitti tämän viikon Helsingin Sanomissa Suomen yliopistolaitoksen tilasta seuraavaa:
"Kuva Helsingin yliopistosta on samalla kuva suomalaisesta yliopistopolitiikasta. Suomi on halunnut siirtyä ripeästi tietoyhteiskuntaan ja kouluttaa maistereita suhteellisesti eniten maailmassa, mutta entisillä rahoilla. Yliopistot kävisivät valtion tuottavuusohjelman malliesimerkiksi, mutta ikävä kyllä ne kasvattivat tuottavuuden kattoon jo ennen kuin valtioneuvosto päätti ohjelmastaan. Opetuksen on toivottu kansainvälistyvän itsestään ilman erityisiä panostuksia. Voimme OECD:n asiantuntijoiden tavoin ihmetellä, miksi vanhempien kuuluu maksaa lastensa varhaiskasvatuksesta, mutta yliopistot ovat ulkomaalaisillekin ilmaisia. Suuria suunnitelmia kansainvälistymisestä ei ole, sillä valtio perustelee yliopistojen tulevia henkilöstövähennyksiä kotimaisten nuorisoikäluokkien supistumisella. Vaikka yliopistopolitiikka on tuonut juuri niitä tuloksia, mitä sen tekijät ovat tavoitelleetkin, nostavat The Times Higher Education Supplementin tulokset hankalia kysymyksiä. Jaksavatko suomalaiset yliopistotyöntekijät ylläpitää tieteen korkeaa tasoa näännyttävistä tutkintomääristä huolimatta? Suostuvatko järkevät ihmiset yhä lähtemään yliopistotyöhön Suomessa? Aikooko Suomi rakentaa oman tietoyhteiskuntansa erossa muusta maailmasta?
Mitä tapahtuu, kun valtion tuottavuusohjelma lähivuosina todella iskee yliopistoihin?"
Sipilä kirjoittaa pelkkää asiaa, vaikka pieni ihminen voisi ihmetellä montaa muutakin asiaa, muttei nyt jaksa. Joten soromnoo.
Archives
December 2005
July 2006
August 2006
September 2006
October 2006
November 2006
December 2006
